Lamsbout van 7 uur
Hoofdgerechten Ovengerecht Vlees

Lamsbout van 7 uur

Ik schrijf normaal gesproken geen inleidend verhaaltje bij een recept, maar voor dit recept is dat anders. De lamsbout van 7 uur is een zeer oud traditioneel gerecht. In het Frans heet het Gigot d’agneau de 7 heures.
Vroeger werd dit gerecht niet in de oven gemaakt, maar stond het op de kachel en had het die tijd nodig om te garen. Het heeft nog steeds dezelfde tijd nogig maar je hoeft de kachel niet meer te stoken.

Lamsbout van 7 uur
Bereidingstijd
45 min
Kooktijd
7 uur
Totale tijd
7 uur 45 min
 
Aantal: 6 personen
Ingrediënten
  • 2 kg lamsbout
  • 7 tenen knoflook
  • 1 st ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 st wortel
  • 4 takjes tijm
  • gedroogde origano
  • 1 blaadje laurier
  • plukjes venkel
  • 1 kl komijnpoeder
  • 20 cl kalfsjus
  • 10 cl droge witte wijn
  • 5 cl rode port
  • olijfolie
  • zout
  • peper
Instructies
  1. Pel en snipper de ui. Schil de wortelen en snijd ze in schuine plakjes (chinoise). Schil de bleekselderij en snijd in plakjes.
    Verwarm de oven voor op 120 graden.

  2. Zet een braadpan op hoog vuur met 2 eetlepels olie. Braad de lamsbout aan alle kanten aan. Voeg zout, peper, de fijn gesneden tijm, oregano, komijn en het blaadje laurier toe. Laat 10 minuten stoven. Haal de lamsbout uit de pan, bewaar op een bord en gooi de olie weg.

  3. Giet een klein scheutje olie in de pan en zweet de groenten aan. Doe de lamsbout terug in de pan en giet er de witte wijn, kalfsjus en de port bij. Doe de deksel op de pan en zet in de oven en laat 6 1/2 uur stoven. Zet dan de oven uit en laat een half uur rusten.

  4. Haal dan de pan uit de oven. Haal de lamsbout uit de pan en leg op een snijplank. Zeef de jus en doe deze in een sauskom. 

  5. Serveer de lamsbout aan tafel op de snijplank. Snijd de lamsbout in plakken en geef er de prvençaalse tomaten bij volgens dit recept. Eet smakelijk!

Loading

Facebook Comments