- 200 gr kippendij in blokjes gesneden
- 1 el olijfolie
- 1 el boter
- 1 st ui gesnipperd
- 250 gr kastanje champignons schoongemaakt en in plakjes
- 1 teen knoflook gesnipperd of 1 tl. knoflookpuree
- 7 gram bloem
- 250 ml kippenbouillon
- 3 ml Worcestershiresaus
- 3 ml Appelcider azijn of witte wijnazijn
- 2 tl Dijon mosterd
- 1 tl paprikapoeder
- 40 gr zure room
- 4 gr peterselie
- zout, peper
-
Bestrooi de kipstukjes met wat zout en peper. Verhit de olie op middelhoog vuur en voeg het klontje boter toe. Voeg de kipblokjes toe en bak deze gaar aan alle kanten. Haal uit de pan en bewaar op een bordje onder aluminiumpapier. Zorg dat de olie met de boter achter blijven in de pan.
-
Bak in dezelfde pan de ui glazig.
-
Voeg de plakjes champignon toe en bak deze tot ze gaar zijn en het eventuele vocht is verdampt. Dit duurt 7-9 minuten. Schraap regelmatig over de bodem van de pan om er voor te zorgen dat niets aanbakt.
-
Voeg de knoflook en de bloem toe. Roer goed door en bak en paar minuten zodat de bloem gaart. Dit duurt een 30 tal seconden.
-
Voeg ongeveer 200 ml. kippenbouillon toe samen met de Worcestershiresaus, azijn, paprika, mosterd en wat zout en peper. Roer het geheel goed door elkaar. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat het wat kan indikken.
-
Meng in een kommetje de zure room en een paar lepels van het vocht uit de koekenpan.
-
Verlaag de warmtebron zodat het niet meer kookt. Voeg het zure roommengsel en de peterselie toe.
-
Voeg de kip toe en laat nog even goed doorwarmen. Wordt de saus te dik voeg dan nog wat kippenbouillon toe. Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met wat zout en peper.
Serveer de romige kip Stroganoff naar keuze met noedels, rijst, bloemkoolrijst of courgettini.